sâmbătă, 13 februarie 2010

Prevenirea complicatiilor

De ce este important testul HbA1c (hemoglobina glicozilata)?

Deoarece datele unor studii importante arata clar, o crestere a riscului retinopatiei (complicatie microvasculara) la nivele pentru HbA1c ≥ 6.5%. Deasemenea, studii recente arata ca exista un risc crescut cardiovascular (complicatie macrovasculara) pentru HbA1c ≥ 5.5%, atat la persoanele cu diabet, cat si la cele nediabetice.


Ce este Hemoglobina Glicozilata?

Hemoglobina A1c (HbA1c) este un test simplu de laborator care indica cantitatea de zahar (glucoza) care o fost in singele bolnavului in utimele 3 luni, indicator care ofera o idee asupra controlului glicemiei persoanei respective. Glucoza din singe se ataseaza la hemoglobina (partea de celula care transporta oxigen) din celulele rosii. Acest proces se numeste glicozilare. De indata ce glucoza s-a atasat, ea ramane legata de celulele rosii din singe pe toata durata de viata a acestora care este de cca 120 zile. Cu cit nivelele de glicemie cresc cu atit mai multe molecule de glucoza se ataseaza de celulele rosii. Astfel, testul HbA1c masoara cantitatea de glucoza atasata de hemoglobina din celulele rosii din singe. Rezultatul testului se exprima in procente. % de hemohlobina in sange ce are atasata glucoza. Glucoza in sange se exprima in mmol/l (milimoli de glucoza per litru de plasma sanguina) sau in mg/dl (miligrame de glucoza per decilitru de plasama sanguina). Conversia intre valorile exprimate in unitati de mmol/l si valorile in mg/dl se face prn multiplicare cu 18. Pentru a converti valorile HbA1c in valori mg/dl se foloseste formula: glicemia = (HbA1c * 35.6) - 77.3.

O modalitate mai usoara de conversie este prin folosirea tabelului de conversie de mai jos. Valoarea de normalitate HbA1c este sub 6,5%. Pragul de risc este 9,5%. Se considera ca prn reducerea cu 1% a valorilor peste 6,5% a HbA1c se reduce riscul complicatiilor cronice cu 30%. Ideal ar fi ca HbA1c sa se masoare trimestrial pentru fiecare pacient. Totusi, datele arata ca tara noastra nu-si poate permite acest lucru. Analiza datelor inregistrate pana acuma cu sistemul de inregistrare electronica a pacientului 'SincroDiab' arata ca procentul pacientilor testati cu HbA1c este foarte mic.


TABEL: Conversia HbA1c (%) in valori medii de glucoza (mg/dl)


Controlul glicemiei in tratamentul cu antidiabetice orale


Se recomanda ca pacientul tratat cu antidiabetice orale sa-si determine glicemia o data pe zi, schimbind momentul determinarii, pentru a dovedi ca tintele glicemice au fost atinse:

•Inainte de micul dejun
•Dupa micul dejun
•Inainte de prinz
•Dupa prinz
•Inainte sau dupa cina
Mentinerea glicemiiei intre limite cit mai apropiate de normalitate este esentiala pentru diabet si mai ales pentru prevenirea complicatiilor acestuia.

A sosit momentul sa se schimbe metoda de diagnosticare a diabetului?

Avand in vedere importanta HbA1c, un comitet international de experti in diabet, reprezentanti ai American Diabetes Association (ADA), International Diabetes Federation (IDF), si European Association for the Study of Diabetes (EASD), reuniti intr-o sedinta cu prilejul Conferintei ADA 2009, au dezbatut, utilizarea HbA1C ca mijloc standard pentru diagnosticarea diabetului.


Recomandarea ca hemoglobina glicozilata sa fie mijloc de diagnosticare se bazeza pe faptul ca are o mai mica variabilitate de la o zi la alta decat glicemia a jeun sau glicemia provocata. Variabilitate intra-pacient a HbA1C este mult mai mica decat variabilitatea glucozei. In plus, poate fi masurata la orice moment din zi fara a necesita pregatiri ca la masurarea glicemiei.

Nivelul recomandat de experti este ca daca HbA1c ≥ 6.5%, persoana sa fie diagnosticata ca diabetica. Totusi, recomandarea nu a fost sustinuta official de cele trei organizatii in diabet. Motivul nu este de ordin stiintific ci de ordin practic. Desi HbA1C ar putea fi un mijloc mai bun pentru diagnosticarea diabetului decat masurarea glucozei, comitetul de experti internationali recunosc ca factori de natura practica, medicala, metodologica si, indeosebi financiara, ar putea impiedica implementarea pe tot globul ca metoda standard a acestei recomandari. Ce propun expertii internationali sunt visuri mari contrazise de realitatea lumii in care traim deoarece testul HbA1c nu este disponibil in multe parti ale globului pamantesc. Testul HbA1c este mult mai scump decat masurarea glicemiei; acesta este inaccesibil, in principal, in tarile cu venit (PIB) mic sau mediu. Aspectele finaciare sunt o bariera in folosirea HbA1c ca noua metoda de diagnosticare a diabetului. De aceea, sunt mentinute pe mai departe metodele standard actuale de diagnostic pana cand toate tarile isi vor putea permite aceasta noua metoda.

Articol scris de Dr. Simion Pruna,
Membru EASD .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu